Hanneke Stegeman, aangenaam!
Op 6 april 1962 ben ik geboren in Almelo – Twente. Op een boerenbedrijf. Dat vermeld ik er bij want dan snap je waar mijn logo vandaan komt. En waarom ik nuchter ben. En helder en eenvoudig communiceer. Ik leg dat verder uit in het Profiel van Scomm. Met mijn ouders en zus Annemarie heb ik een mooie jeugd gehad. In 1979 behaalde ik in mijn HAVO en in 1981 mijn VWO-diploma op het Erasmus-lyceum in Almelo.
Groningen/Nederlands
Daarna Groningen. Voor een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 1987 kon ik mijn doctoraalbul in ontvangst nemen. Mijn afstudeerrichting is Taalbeheersing, als bijvakken heb ik Spaans en Toegepaste Taalkunde gedaan. Hoewel mijn doel was les te gaan geven in ‘Nederlands als tweede taal’ koos ik voor mijn afstudeerscriptie toch een onderwerp in de reclame. Ik kreeg er van prof. Van der Geest een acht voor. Spaans spreken leerde ik in Salamanca – Spanje. Ook behaalde ik in Groningen mijn 1e graads-lesbevoegdheid. Aan mijn studietijd in Groningen denk ik met veel plezier terug. Als actief lid van Studentenvereninging Albertus Magnus had ik er een gouden tijd. Bovendien leerde ik er Paul Meulenberg kennen, de man met wie ik lief en leed deel.
Amsterdam/KLM
Na Groningen kwamen Amsterdam en KLM in beeld. In het voorjaar van 1988 kon ik beginnen als stewardess bij de KLM. De liefde voor vreemde landen en culturen en voor KLM en de luchtvaart is geboren. Na een jaar (mijn reislijstje was eigenlijk nog niet af) kon ik na een interne sollicitatie beginnen op de afdeling Passage Marketing als Coördinator Internationale Reclame. Ik was er medeverantwoordelijk voor de imagocampagne van KLM, in internationale zakenbladen. Na Advertising volgde een nieuwe uitdaging bij Sales Promotion, waar ik werkte aan Holland-promotie en sponsoring. De Floriade en de Rembrandt-tentoonstelling waren trekkers waarmee je passagiers met KLM via Schiphol kon laten vliegen. Wij werkten als Marketing van KLM Hoofdkantoor voor de KLM-vestigingen wereldwijd. Wij bedachten en produceerden de tools voor de vestigingen, zij waren uiteindelijk verantwoordelijk voor de verkoop van de KLM-stoelen. Inmiddels neemt internet veel taken van de reisagent over maar in die tijd waren de reisagenten wereldwijd één van de belangrijkste communicatiedoelgroepen van de KLM-vestigingen. Bij KLM kreeg ik veel ruimte om cursussen en opleidingen te volgen. Via de Stichting Reclame en Marketing (SRM) volgde ik reclame- en marketingcursussen. Bij de SKVA volgde ik cursussen op het gebied van grafische technieken zoals etsen en zeefdrukken. Via nog een jaartje International Advertising kreeg ik bij de Technische Dienst (Engineering & Maintenance) een baan aangeboden als Communicatiemanager interne en externe communicatie (die bestond nog niet). Van de Passagewereld naar de Techniek. Van passagiers naar een wereld van vliegtuigen en onderhoud (er werkten toen meer dan 5000 medewerkers aan het onderhoud van de KLM-machines en vliegtuigen van andere maatschappijen). In een paar jaar tijd heb ik samen met een enthousiast team van marketing- en salesmensen de interne en externe communicatie van KLM’s TD op de kaart gezet. In 1997 besloot ik te stoppen bij KLM. Voor onze kinderen Marnix en Annebeth wilden we een groene plek om op te groeien en die lag wat ons betreft niet in de Randstad. Met pijn in mijn hart zei ik KLM vaarwel en vertrok met man en kinderen naar de Veluwe. Amsterdam bleef bereikbaar en bij het Grafisch Media Instituut A’dam volgde ik deeltijdstudies ontwerpen; enkele aanloopcursussen en daarna over drie jaren verspreid Grafisch Ontwerpen delen 1, 2 en 3.
Veluwe/Scomm./GreenAlert
Onder de naam Scomm. werk ik als communicatie-adviseur en organisator van groene evenementen. Vanuit Oosterhuizen, een klein dorp bij Apeldoorn, op de Veluwe. Via Greenalert werk ik samen met collega’s aan duurzame initiatieven. Maatschappelijk ben ik actief betrokken bij onderwerpen die mij aan ‘t hart liggen: natuur en landschap (groenegolflengte.nl, natuureducatie voor kinderen Staatsbosbeheer Hoog-Buurlo, journalist NieuweVeluwe), landbouw en voedsel (goudenlepelveluwe.nl, bestuur LTO Zuidoost-Veluwe, voedseleducatie via LekkerBoer.nl in oprichting), energie (medeoprichter van deA duurzame energie Apeldoorn) en leefomgeving (buurtverbinder onsoosterhuizen.nl). Vanuit Lions club Appelthorn ben ik nauw betrokken bij ons clubproject ‘Elke dag kunst in het bos’, dat kinderen uit Apeldoorn in contact brengt met kunst van het Kröller-Müller Museum en natuur op de Veluwe.